جستجو
وظایف سنسور اکسیژن و علائم خرابی سنسور اکسیژن چیست؟

سنسور اکسیژن نوعی دستگاه الکترونیکی است که برای اندازه‌گیری تناسب اکسیژن در یک مایع یا گاز استفاده می‌شود و به عبارت ساده‌تر مقدار اکسیژن موجود در گازهای خروجی از موتور را اندازه‌گیری می‌کند. در واقع سنسور اکسیژن اطلاعات لحظه‌ای در مورد اکسیژن سوخته‌نشده در اگزوز را به کامپیوتر ماشین ارسال می‌کند تا نسبت درست هوا به سوخت برای موتور ماشین تعیین شود و عملکرد مناسب موتور ماشین را تضمین می‌کند.

علائم خرابی

1.روشن شدن چراغ چک موتور

2.کارکرد نامنظم موتور

3.تولید دود و گاز خروجی بیش از حد

4.افزایش آلاینده‌های هوا

5.کاهش قدرت موتور

6.افزایش مصرف سوخت

کوئل چیست و علائم خرابی آن به چه شکل است؟

کوئل چیست؟

کوئل جریان با ولتاژ پایین را از باتری ماشین گرفته و آن را تبدیل به هزاران ولتی می‌کند که برای ایجاد جرقه الکترونیکی در شمع خودرو برای احتراق در محفظه سیلندر نیاز است. در واقع هر سامانه کویل یک قطع کن کوئل مکانیکی و خازن دارد.

علائم خرابی کوئل

1. بد استارت‌خوردن و روشن‌نشدن راحت موتور

2. افزایش مصرف سوخت،

3. کاهش توان موتور

4.عدم کشش در سربالایی

5. روشن‌شدن چراغ چک

6. نبود جرقه در سر وایر و… از جمله دیگر علائم خرابی کویل خودرو به شمار می‌روند.

علائم خرابی دیسک چرخ چیست؟ برای افزایش طول عمر دیسک چرخ چه کارهایی باید انجام شود؟

علائم خرابی دیسک چرخ

  • دشوار شدن کنترل خودرو و کشیده شدن خودرو و فرمان به یک جهت دیگر در هنگام ترمزگیری
  • شنیده شدن صدای سوت از چرخ­‌ها؛ این صدا می‌تواند نشانه آسیب به سطح دیسک چرخ باشد.
  • لرزش زیاد در پدال ترمز و فرمان خودرو در هنگام ترمزگیری
  • کاهش یافتن قدرت ترمزگیری، نیاز به فشردن پدال تا آخر و سفت شدن آن
  • وجود شیاریا ایجاد لبه یا فرورفتگی­ در سطح دیسک
  • کم شدن ضخامت دیسک ترمز و تاب برداشتن آن

افزایش طول عمر دیسک چرخ

  • از ترمز گرفتن­‌های شدید و طولانی خودداری کنید. برای کاهش سرعت می‌توانید از دنده معکوس نیز استفاده نمایید.
  • زمانی که به‌صورت طولانی مدت در حال رانندگی بوده‌­اید؛ از بردن خودرو به کارواش و شستن آن اجتناب کنید.
  • در شرایط بارانی از رانندگی با سرعت زیاد خودداری نمایید؛ همچنین در مسیرهایی که آب­گرفتگی دارند؛ با سرعت کم برانید. زیرا علاوه بر تغییر ناگهانی دمای دیسک­‌ها، گل و لای و آلودگی وارد سیستم ترمز شده و در روند ترمزگیری اختلال ایجاد می‌کنند.
  • در صورت ساییدگی و فرسودگی دیسک‌های ترمز، نسبت به تعویض به‌موقع آن اقدام کنید.
علت استقبال ایرانی ها از خودروهای چینی چیست
علت استقبال ایرانی ها از خودروهای چینی چیست

همان‌طور که می دانید ، چند سالی است که خودروهای چینی بخش زیادی از بازاز حودرو کشورمان را به دست گرفته و با استقبال خوبی از سوی مردم ایزان مواجه شده اند.اما علت استقبال ایرانی ها از خودروهای چینی چیست ؟

شهرام آزادی ، عضو هیات علمی دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی در مورد استقبال مردم کشورمان از ماشین های چینی معتقد است که مصرف‌کنندگان ایرانی به دنبال تنوع هستند به همین دلیل سراغ خودروهای چینی می‌روند که ظاهر به‌روزتر هستند و آپشن‌های بیشتری دارند.

وی می گوید تنوع خودروهای داخلی در سال‌های گذشته پایین بوده است به‌گونه‌ای که سال‌هاست خودروهایی چون پراید و پژو 405 در کشور تولید می‌شود.

آزادی معتقد است که مردم دیگر شکل ظاهری خودروهایی چون پراید و پژو 405 را نمی‌پسندند؛ بیشتر خودروهای داخلی دیگر جذابیتی برای مردم ندارند، به همین دلیل مصرف‌کنندگان سراغ خودروهای چینی با قیمت های مشابه می‌روند.

در سال‌های اخیر انتظارات مصرف‌کنندگان از کیفیت و ظاهر خودروها افزایش یافته و دیگر نمی‌توان خودروهایی که 20 سال است با یک شکل در کشور تولید می‌شوند را به آن‌ها فروخت.

 نکته‌ی مهم دیگر این است که سطح فن‌آوری و کیفیت برخی از خودروهای چینی عرضه شده در کشور بالاتر از خودروهای داخلی است؛ به همین دلیل هم است که مصرف‌کنندگان، خودروهای چینی را به خودروهای داخلی ترجیح می‌دهند.

چینی‌ها به خوبی توانستند موضوع کمبود تنوع در بازار خودروی ایران را تشخیص دهند، در نتیجه خودروسازان چینی توانسته‌اند با عرضه خودروهای جدید با ظاهر مناسب و به‌روز، بخشی از بازار خودروهای داخلی را از آن خود کنند.

روشن شدن چراغ ABS به‌ چه معناست؟
روشن شدن چراغ ABS به‌ چه معناست؟

‌اگر پاسخ تان مثبت است، با مشکلی در سیستم ای‌بی‌اس خودروی تان مواجه شده‌اید. در این نوشتار، .درباره‌ی عملکرد چراغ اخطار ای‌بی‌اس و همچنین چگونگی رفع این مشکل و تعمیر آن، توضیح خواهیم داد

اگر چراغ ای‌بی‌اس روشن است و در هنگام رانندگی احساس ناراحتی نموده و مهارتی هم در زمینه رانندگی با خودروهای فاقد ای‌بی‌اس ندارید، رانندگی پرخطری خواهید داشت.

 

ای‌بی‌اس که مخفف واژه انگلیسی Anti-Lock Brake system است معمولاً در زبان فارسی به سیستم ضد بلوکه‌ی ترمز ترجمه می‌شود. زمانی که علامت اخطار ABS بر روی داشبورد خودرویتان ظاهر شد، این دال بر وجود مشکلی در سیستم ABS است. این مشکل می‌تواند ناشی از وایرها، خرابی در سنسور چرخ، خرابی در رینگ ABS و یا تنها از سوختن فیوز باشد. وقتی که چراغ اخطار ABS روشن است، شما یک کد مزاحم دارید که در سیستم ABS خودرویتان ذخیره شده و مانع از آن می‌شود که خودروی شما با واحد کنترل ABS ارتباط عملی برقرار کند.

هدف از نصب سیستم ای‌بی‌اس در خودروها چیست؟ 

سیستم ABS برای ایمنی شخص شما ساخته شده است. اگر به دلیل وجود مانعی مجبور به ترمزگیری اضطراری شوید، احتمالاً چرخ‌های خودرویتان کاملاً قفل می‌شود و قادر به هدایت وسیله‌ی نقلیه نخواهید شد. در این شرایط، سیستم ABS مانع از قفل‌شدگی کامل چرخ‌های خودرو می‌شود و در همان لحظه‌ای که با تمام توان بر پدال ترمز پای می‌فشارید، در هدایت بهتر خودرویتان به شما کمک خواهد کرد.

شما برخی مواقع در هنگام ترمزگیری در جاده‌های لغزنده ضربات یا لرزش‌هایی را در پدال ترمز حس می‌کنید، این ضرباتی که در پدال حس می‌شوند به معنای آن است که سیستم ABS در حال فعالیت یا اصطلاحاً درگیر شده تا مانع قفل چرخ های خودرویتان شود.

سیستم ای‌بی‌اس چه‌طور عمل می‌کند؟ 

سیستم ABS به شیوه‌های متفاوتی عمل می‌کند؛ اما اصول کار یکسان است. شما در هر سامانه‌ی ABS، یک واحد یا یونیت کنترل ABS، مدلاتور هیدرولیک و یک پمپ دارید که بخش اصلی این سیستم است. همچنین یک سنسور بر روی هر یک از چرخ‌ها دارید که سرعت هر یک از چرخ‌های خودرو را چک می‌کند و نیز، یک سنسور در پدال ترمز  یا داخل یونیت ABS که میزان فشاری را که به پدال ترمز وارد می‌کنید را اندازه‌گیری می‌کند.

در برخی از خودروها این اجزا در کنار هم با سامانه ترکشن کنترل (Traction Control) (کنترل اصطکاک) کار می‌کنند. علاوه‌براین، ممکن است سیستم ABS با یک سیستم ضد لغزش و ضد هرزگردی هم کار کند که البته این دو در داخل سیستم ABS خودرویتان نصب شده‌اند. از آنجایی که در هر یک از چرخ‌های خودرو یک سنسور وجود دارد، وظیفه‌ی سیستم مذکور این است که ببیند که کدام یک از چرخ‌ها با سرعت متفاوتی می‌چرخد و چنان‌چه این اتفاق افتاد، سیستم شروع به اعمال ترمز بر روی چرخ‌های دیگر خودرو می‌کند تا همسانی سرعت بین همه‌ی چرخ‌ها برقرار شود.

آیا خودروی دارای سیستم ترمز ای‌بی‌اس، خط ترمز طولانی‌تری به نسبت خودروهای فاقد سیستم ترمز ای‌بی‌اس دارند؟ 

بله، خط ترمز در یک خودروی دارای سیستم ABS کمی طولانی‌تر از خودروهای فاقد آن است. اما این حالت به مراتب بهتر است، آن‌هم زمانی که شما در حالت دلهره و وحشت‌زدگی، از مانعی پیش رویتان در جاده دوری می‌کنید.

اگر با خودروی فاقد سیستم ABS در جاده‌ای لغزنده یا یخ‌زده رانندگی کرده باشید، متوجه این نکته شدید که تا چه اندازه عمل ترمزگیری در زمانی که نمی‌توانید خودرویتان را کنترل کنید، وحشتناک است. در چنین اوقاتی خودرو تنها می‌تواند در مسیری مستقیم و رو به جلو به حرکت خود ادامه دهد.

آیا رانندگی زمانی که چراغ ترمز ABS روشن است، ایمن است؟ 

اگر تاکنون تجربه‌ی رانندگی با خودرویی فاقد سیستم ABS را نداشته‌اید، رانندگی با خودرویی که چراغ اخطار ABS آن روشن است برایتان ایمن نیست.

سیستم ABS به شما در هدایت خودرو کمک می‌کند؛ آن‌هم در مواقعی که شما با فشار زیاد و در کسری از ثانیه بر روی پدال ترمز فشار می‌آورید. بدون تجربه‌ی رانندگی با خودروهای فاقد ABS، در موقعیت‌های ترسناک توان هدایت خودرو را از دست خواهید داد. پس بهتر است که در کم‌ترین زمان ممکن خودرویتان را به تعمیرگاه برده و مشکل سامانه ABS را رفع کنید.

چگونه خرابی در سیستم ABS خودرو را تشخیص دهیم؟ 

چراغ اخطار ABS به‌خاطر یک خطای ذخیره شده در سیستم ABS خودرویتان روشن شده است. شما در این مورد باید به خواندن حافظه‌ی DTC اقدام کنید تا ببینید که کدام کد را به شما نشان می‌دهد.

در مورد این‌که کدام یک از بخش‌های سیستم ABS خودرویتان خراب است، به حدس و گمان متوسل نشوید؛ زیرا تنها پول خود را هدر داده‌اید. شما راه دیگری جز خوانش حافظه‌ی DTC نیز دارید. می‌توانید در منزل با یک دیاگ یا اسکنر، کدهای سیستم ABS خودروی‌تان را بخوانید (یا برای دیاگ زدن به تعمیرگاهی بروید که برنامه‌ی دیاگ خودروی شما را دارد)؛ اما توجه کنید که مدل‌های ارزان‌تر تنها قادر به خوانش کدهای پیشرانه‌ی خودرو هستند. پس پیش از آن‌که دستگاه را بر روی خودروی خود امتحان کنید، باید مطمئن شوید که برای مدل خودروی شما مناسب باشد.

یک شیوه‌ی خوب برای کشف خرابی در سنسور ABS یا رینگ آن می‌تواند چک کردن داده‌های زنده دیاگ باشد. سرعت هر یک از چرخ‌های خودرویتان را جداگانه چک نمایید؛ چنان‌چه یکی از آن‌ها سریع‌تر از بقیه آن‌ها می‌چرخد، مشکل احتمالاً ناشی از خرابی رینگ ABS، سنسور یا از وایرهاست.

 
هشدار! چراغ ABS روشن شده است!

 

یعنی: وقتی که چراغ اخطار ABS روش است، سیستم ABS خودرویتان در مجموع از کار افتاده است.

 
اخطار! اگر در هنگام رانندگی احساس ناراحتی نموده و مهارتی هم در زمینه رانندگی با خودروهای فاقد ABS ندارید، رانندگی با خودرویی که چراغ ABS آن روشن است برایتان خطرناک است.
 
اقدام کنید! پیش از هر اقدامی جهت رفع مشکل  سیستم ABS اقدام به خواندن کد مزاحم در حافظه سیستم آن نمایید.

سپس با خیال راحت، ایراد آن را برطرف کنید.

راهنمای خرید لنت ترمز خودرو
راهنمای خرید لنت ترمز خودرو

زمانی که در جستجوی لنت ترمزی ایده‌آل هستید؛ نیاز به اطلاعاتی درباره‌ی ضریب مقاومت گرمایی آن لنت دارید آن‌ هم به دلیل وجود سایش و اصطکاکی است که در چرخ‌های خودرو تولید می‌شود.

انواع لنت‌های ترمز به 3 دسته ارگانیک، نیمه فلزی و سرامیکی تقسیم می‌شوند که انتخاب آن‌ها بسته به نوع خودرو و میزان پیمایش است.

در حول و حوش سال‌های ۱۹۵۰ میلادی، زمانی که نصب دیسک‌های ترمز در خودروها آغاز شد، متریال ایده‌آل برای ساخت لنت‌های ترمز عبارت بودند از پنبه‌‌ی نسوز و یا همان آزبست. اگرچه این ماده ارزان‌قیمت و در برابر حرارت مقاوم بود ولی ایراد اصلی آن به خطرات زیست محیطی آن برمی‌گشت.

از همین رو لنت‌های ترمز ارگانیک به بازار آمد که از ترکیب موادی همچون فایبرگلاس، کربن و کولار ساخته شد. ماده‌ای به نام رزین هم به این ترکیب اضافه شد که عمل چسبندگی را بین این مواد متفاوت انجام می‌داد. پیامد این عمل، پروسه‌ی ارزان‌تر تولید با موادی بود که دوست‌دار محیطزیست محسوب می‌شدند.

لنت‌های ارگانیک برای سامانه‌ی ترمزی آن طیف از خودروهایی مناسب هستند که مالکان‌شان تنها به آمدوشد روزانه اکتفا می‌کنند و اهل تردد در مسافت‌های طولانی نیستند.

لنت‌های ترمز ارگانیک:

لنت‌های ارگانیک به سرعت خورده می‌شوند؛ گواه آن وجود حجم بسیاری از ذرات گرد مانندی هست که درحین ترمزگیری تولید و بر روی دیسک چرخ‌های خودرو می‌نشیند. لنت‌های ارگانیک در قیاس با لنت‌های سرامیکی زودتر تعویض شده و عمر مصرفی کمتری هم دارند.

نکات مثبت لنت‌های ارگانیک: تولید آسان‌تر، قابل استفاده برای انواع متنوع خودرو و نیز شرایط متفاوت آب‌و‌هوایی، تولید کمتر ذرات نسبت به لنت‌های فلزی

نکات منفی لنت‌های ارگانیک: عدم توانایی در تحمل دماهای معین، نامناسب برای خودروهای مسابقه‌ای و نیاز به تعویض مکرر

لنت‌های ترمز نیمه‌فلزی: 

اما بعدها لنت‌های ترمز نیمه فلزی به بازار معرفی شدند. ترکیب مواد به کاررفته در این لنت‌ها شامل ۶۵ درصد از اجزای فلزی از جمله مس، آهن و فولاد است. ۳۵ درصد دیگر از اجزای تشکیل‌دهنده چنین لنت‌هایی شامل مواد گرافیتی اصلاح‌شده است. به دلیل کاربرد متریال طبیعی در لنت‌های نیمه‌فلزی آن‌ها از دوام بالایی برخوردار هستند؛ اما ایراد اساسی‌شان مربوط به ایجاد سر و صدا است.

نکات مثبت لنت های نیمه فلزی: به دلیل استفاده از اجزای فلزی، دارای توان تحمل دماهای بالا هستند، قابل استفاده در خودروهای پرفورمنس بالا بوده و محکم‌تر می‌توانند دیسک‌های چرخان را نگه دارند.

نکات منفی لنت‌های نیمه فلزی: قیمت گران، سر و صدای بیشتر و نیز تولید ذرات بیشتر در قیاس با لنت‌های ارگانیک

لنت‌های ترمز سرامیکی: 

در سال‌های ۱۹۸۰ میلادی، سازندگان شروع به تولید لنت‌هایی از جنس سرامیک کردند. چنین لنت‌هایی ترکیبی از سرامیک و فیبرهای مسی است. این مواد برای کسب مقاومت بیش‌تر در داخل کوره پخته و آبدیده می‌شدند. لنت‌های سرامیکی از سر و صدایی کمتری برخوردارند و بسیار نرم‌تر روی دیسک‌های چرخان جای می‌گیرند.

به‌دلیل طبیعت متریال مورد استفاده در تولید لنت‌های سرامیکی، دوام بالایی دارند. این لنت‌ها  برای خودروهای ایده‌آل هستند که مالکان آن‌ها به مسافرت‌های دور و دراز می‌روند. لنت‌های سرامیکی به‌راحتی دچار عارضه‌ی اضافه حرارت نمی‌شوند و این به معنای تولید اصطکاک و سایش کمتر است. شما می‌توانید انتظار ماندگاری بیشتری را هم از آن‌ها داشته باشید؛ گرچه برخی از ذرات را در حین عمل ترمزگیری تولید می‌کنند، اما نه به اندازه‌ای که در لنت‌های ترمزی ارگانیک دیده می‌شود.

نکات مثبت لنت های سرامیکی: ساکت ترین لنت های ترمزی،تولید مناسب ذرات گرد مانند و نچسبیدن آنها به دیسک های چرخ،تحمل دماهای متفاوت و دوام بالاتر نسبت به لنت های ارگانیک

نکات منفی لنت‌های سرامیکی: قیمت گران‌تر نسبت به بقیه لنت‌های ترمزی، در زمان سرمای حداکثری دچار سر و صدای بیشتری می‌شوند و نامناسب برای خودروهای تراک (خودروهای تجاری مثل پیکاپ و کامیون) و خودروهای با پرفورمنس بال

فاکتورهای مهم در خرید لنت ترمز: 

۱. گرما 

به دلیل حرکت خودرو با سرعتی بالا، بین لنت‌های ترمز و دیسک‌های چرخان اصطکاک ایجاد می‌شود. بر این اساس، چنانچه شما مسافت طولانی‌ای را با خودرو طی می‌کنید یا بار زیادی را با آن حمل می‌کنید؛ نیاز به لنتی دارید که از مقاومت بالایی در برابر گرما برخوردار باشد.

لنت‌های ترمز «مناسب» قادرند به حد کافی گرمای تولید شده را از خود دفع نمایند. با این وجود، لنت‌های ترمز نباید چنان سنگین باشد که به وزن کلی خودرو اضافه شود. در این میان، لنت‌های سرامیکی دارای وزن سبکی بوده و می‌توانند گرما را تحمل کنند.

۲. سر و صدا

سر و صدای ترمز باعث ناراحتی و آزار بسیاری از رانندگان می‌شود. لنت‌های ساخته شده از فولاد یا برنز (با کربن) در برابر حرارت مقاوم هستند؛ اما در عوض، سر و صدای زیادی دارند. بهترین لنت‌های ترمزی که سر و صدای کمتری نیز در قیاس با بقیه دارند، لنت‌های ساخته شده از سرامیک است.

۳. ماندگاری و دوام 

این‌که هر بار برای سرویس خودروی خود مراجعه کنید و نیاز به تعویض لنت ترمز آن داشته باشید؛ گران و پر هزینه است. لنت‌های ترمز ارگانیکی و نیز نیمه فلزی دارای ماندگاری ضعیفی هستند. اما اگر طالب ماندگاری بالایی در لنت‌های ترمز خودروی زیر پای خود هستند، باید نسخه‌ی سرامیکی لنت ترمز را انتخاب کنید.